Skip to the content

Naučni simpzijum: COVID-19 i Kardiovaskularne bolesti

 Svjetski dan zdravlja obilježava se 7.aprila svake godine pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije , a tim povodom Udruženje kardiologa Bosne i Hercegovine i Udruženje kardiologa HNK organizovalo je Internacionalni simpozij pod nazivom „Kardiovaskularne bolesti i Covid-19 infekcija“. Simpozij se održao 7. aprila, online putem Zoom aplikacije, a voditelj je bio naš uvaženi docent dr Emir Fazlibegović , dok su radno predsjedništvo činili: Mustafa Hadžiomerović, Ivan Knezović, Samra Međedović i Mirjana Vasilj. 

Simpozijum je otvorio dr Arshed Quyyumi, profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta Emory, Atlanta, USA, a njegovo predavanje bilo je vezano za patofiziologiju Covid-19 infekcije u KVS bolestima. Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrti u svijetu, a uzroci su mnogobrojni: od pušenja, dijabetesa, visokog krvnog pritiska do pretilosti, nepravilne prehrane, tjelesne neaktivnosti. U vrijeme pandemije COVID-19, osobe koje boluju od kardiovaskularnih bolesti izložene su dvostrukoj prijetnji. Imaju povećan rizik od razvoja teže kliničke slike bolesti uzrokovane COVID-om, ali također su u strahu tražiti pomoć vezano za svoje postojeće kardiovaskularne probleme. "Covid-19 infekcija i srčana slabost" je tema koju je obradio dr Maziar Zafari, profesor i direktor Kardiovaskularnog trening programa Univerziteta Emory u Atlanti, USA.  Dr Emir Veledar, biostatističar i redovni profesor na Međunarodnom univerzitetu Florida, Miami, obradio je temu „Covid-19 infekcija i moždani udar“. A pored ovih imena, aktivno učešće uzeli su  i profesori sa našeg Studija, dr Emir Fazlibegović, docent  koji se bavio tematikom „Antitrobocitni lijekovi i tromboembolijski rizik u Covid-19, a o vakcinama i vakcinaciji imali smo priliku čuti od naše uvažene dekanese, dr. Samre Međedović, vandredne profesorice na Studiju Zdravstvena njega i Nastavničkom fakultetu na Odsjeku biologije.

Studenti Zdravstvenog studija i Nastavničkog fakulteta Odsjek biologija imali su priliku slušati predavanje i od profesora dr Dorairaj Prabhakaran, Delhi, Indija, te od naših poznatih mostarskih liječnika prim. dr. Adisa Muslibegovića, dr Omera Manova, prof. dr. sc. Danijela Pravdića, te prof. dr. Mustafe Hadžiomerovića.

Svim prisutnim naknadno će biti uručen certifikat putem pošte na kućnu adresu.

 

Više informacija na: http://ukbih.ukhnk.org/

Zdravstvena njega

Adresa:
Sjeverni logor b.b., Mostar 88104, BiH

E-mail: 
zn@unmo.ba

Telefon:
+387 36 281 272

Studentska služba

Adresa:
Sjeverni logor b.b., Mostar 88104, BiH

E-mail:
azer.kajtaz@unmo.ba

Telefon:
+387 36 571 388

Copyright © 2024 UNMO.ba